Zelfbouw Codepaneel

Een doe-het-zelf kit bestaande uit een codepaneel met 5 druppels, een Fibaro binaire sensor en een 12V voeding voor in een stopcontact met een extra kabeltje om dit op het codepaneel en de sensor aan te sluiten.

ad-2000-paneel-met-5-druppels_1

Ik moet zeggen dat het mij qua functionaliteit een beetje tegen viel. Ik had verwacht te kunnen identificeren wie er badge’te en eventueel met een code te kunnen werken van “ik verlaat het huis”. Dit blijkt niet mogelijk te zijn; het enige wat je kan doen is de “deurbel” knop gebruiken voor de “ik verlaat het huis” gebeurtenis, en de druppels al dan niet met een code gebruiken om de “iemand komt binnen” gebeurtenis te registreren. Je weet niet wie, maar wel zit de beveiliging er in dat je zonder de juiste code of zonder een geldige druppel het “alarm” niet kan afzetten.

Het was toch wel een beetje een gepruts om het ding ineen te krijgen.

fibaro-binaire-sensor-fib_fgbs_1De Fibaro binaire sensor toevoegen aan je HC2 is ook weer kinderspel. Gewoon “Devices” – “Add device” – “Add” en vervolgens op de sensor zelf het kleine knopje 3 keer snel achter mekaar indrukken.

2016-02-09 13_21_51-Home Center 2

Je kan best ook hier het icoontje bij gelegenheid aanpassen naar een “Door Sensor”.

Wat je wel nog moet doen is in de HC2 config Parameter “3” veranderen in “0-Normal Open Input” voor een van de twee ingangen.

Het codepaneel zelf is niet zo simpel; als je het in het stopcontact steekt, pinkt het “power” lampje rood. Je moet eerst in “programming mode” gaan door het “*” en dan de programming pin code in te geven die ergens verborgen staat in de handleiding. (en dan volgen 2 beeps)

Om te kiezen voor alleen een druppel, zonder pin code moet je vervolgens op het nummer “1” drukken en dan “0” drukken (2 beeps). Dan moet je al je druppels gaan toevoegen.

Ik heb hiervoor de laatste drie cijfers van de druppel als identificatie genomen (met max 255) en dan gaat het als volgt: programming mode – “5” drukken (2 beeps) – 3 laatste cijfers drukken (2 beeps) – met de druppel badgen (3 beeps). Als de laatste stap niet lukt, gewoon nog eens badgen of opnieuw beginnen.

De rest ziet er wel leuk uit…

In mijn omgeving gebruik ik het codepaneel onder andere om te weten of er iemand thuis is of niet:

Indien iemand thuiskomt en badget met de druppel:

--[[
%% properties
43 value
%% events
%% globals
--]]

if (fibaro:getValue(43, "value")=="0") then
  fibaro:debug("1->0 detected, aanwezigen: "..fibaro:getGlobalValue("G_IemandThuis"))
  fibaro:setGlobal("G_IemandThuis","1")
  fibaro:debug("Druppel open+gesloten: G_IemandThuis set to 1")
  fibaro:call(75, "setProperty", "ui.Label1.value", "GeneralLock")
  fibaro:call(75, "setProperty", "ui.Label2.value", "Druppel open+gesloten: G_IemandThuis set to 1")
  fibaro:call(75, "setProperty", "ui.Label3.value", "INFORMATIONAL")
  fibaro:call(75, "pressButton", "3")   
  fibaro:sleep(100)
end

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.