AEOTEC Z-Wave Energy Meter

AEOTEC Z-Wave energy meter

Een energie – verbruiksmeter die je in je zekeringkast kan installeren op de kringen zonder de draden te moeten doorsnijden. Verkrijgbaar in verschillende versies (1 kring, 2 kringen of 3 kringen meten).

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de versie waarbij je 3 kringen kan meten. Deze is eigenlijk bedoeld voor een installatie met drie fasen, maar met een heel kleine aanpassing kan je deze ook laten werken om 3 kringen te meten in een monofase installatie.

Om dit te doen moet je de drie stroomdraden gewoon bij mekaar steken. Let er wel op dat je de blauwe bij de blauwe doet en de bruine bij de bruine.

Ik heb naast mijn zekeringkast een extra stopcontactje geplaatst, dan kan ik de energie meter proper met een stekker voorzien van stroom en moet ik niet knoeien in de kast zelf.

In de kast ziet het er mooi proper uit, en heel handig om te installeren met die genummerde klemmetjes die je gewoon over de stroomdraden kan steken waarvan je het verbruik wil weten.

Hier zie je de eerste klem die ik geplaatst heb over de draad die toekomt in de kast. Zo kan ik het totaalverbruik meten van alle elektrische toestellen in huis.

Verder heb ik ook nog een klem geplaatst na de 30mA verliesstroom schakelaar, dan heb ik het verbruik in alle natte ruimtes apart.

En als derde meetpunt heb ik de aansluiting genomen van de verbruikers in de tuin. Zo kan ik netjes opmeten hoeveel elektriciteit daar op gaat.

En zo zijn alle drie punten om verbruik van elektriciteit te meten bepaald. De installatie was echt heel eenvoudig en snel gebeurd.

Het koppelen van de energie meter op de Fibaro Home Center 2 had ik op voorhand al gedaan in mijn simpele test-opstelling. (het is nogal onhandig om dit achteraf te doen, aangezien de knop achter op de meter zit, en het toevoegen niet altijd van de eerste keer lukt. Ook hier weer heb ik een keer of zes, zeven moeten proberen om de meter in de software te krijgen.)

Verschiet niet, als de energie meter eenmaal in je z-wave netwerk geraakt krijg je in de HC2 interface een hele hoop devices bij ! Een deel ervan kan je al meteen op “This device is hidden in the system” zetten, aangezien ze toch geen nuttige informatie teruggeven. Zo zijn er devices die het symbool krijgen van een lichtmeter (?) en een of andere spanningswaarde meten (in mijn geval 58V, maar ik weet absoluut niet waar dat over gaat. De nuttige devices worden wel juist herkend, je vindt 3 Stroom-meters terug die in Ampere waardes meten en 3 verbruiksmeters die het Wattage in het oog houden. Eigenlijk hou je 6 devices van de 13 over die nuttig zijn.

Let wel op : de Fibaro Home Center 2 berekent het totaal verbruik op de som van alle meters. Dit kan je niet veranderen, dus zoals bijvoorbeeld in mijn geval zullen de totalen niet correct zijn (aangezien ik niet alle details meet en 1 meetpunt heb voor het totaal). Met wat filteren en prutsen kan je toch nog een mooi overzicht krijgen in het Energy Panel van de HC2.

3 reacties op “AEOTEC Z-Wave Energy Meter”

  1. Ik heb deze meter gebruikt om de stroom te meten aan de uitgang van DC/AC inverters. Ik heb nl in Griekenland geen grid aansluiting, enkel zonnepanelen, batterijen en 3 omvormers. Ik heb ook de 3 spanningsdraden met elkaar verbonden en deze op een uitgang van een inverter aangesloten. De 3 klemmen dan op een draad van de AC uitgangen van de omvormers. Werkt goed maar de stroomwaardes zijn niet echt correct.

  2. Ik vind dit artikel erg interessant, maar helaas zie ik de bijgevoegde afbeeldingen niet. Wat zou de oorzaak zijn? kan er iets gedaan worden?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.